La Indústria del Videojoc sobre de la taula

saguntics cartellComencem presentant-nos tots.

Érem més de 20. Comptem amb la presència de Francisco Bitlles de Entresistemas, Francisco Hernández, David Frias, Aitor Ruiz de Kentalia, Antonio González de l'Hospital de Sagunt, Daniel Segarra i Luis Moyano de Lollipop Robot, Diego Gargallo i Adrian Sanz de Got Spot, Francisco Soriano de Secot, Eduardo Manzano, Contacte xim Alcaide de Cim Alta de negocis, Pau Francès de Ingenio-Kids, Isidre Ramon i Francisco García de Netwizzy, Preses Gramatge de Gestoria Gramatge, Miguel Ángel Expósito de BlitWorks, Primitiu Prisaric Safont, David Domínguez Cap de l'Àrea d'Informàtica de l'Ajuntament de Sagunt i Laura Fidalgo de Concerta.

LES PERSONES QUE TREBALLEN EN EL MÓN DEL VIDEOJOC

Eloy Ribera comença amb la seva primera pregunta Què en penseu de les persones que treballen en la Indústria del Videojoc? Molts de les persones que treballen en el món dels videojocs han començat des de joves, ha estat una professió molt vocacional. En el món de la informàtica sol ser molt comú aquest tipus de perfil.

Antonio Gonzalez va comentar que ell era un cas excepcional ja que va començar a estudiar i aprofundir en aquest món als 30 anys i fins que no va començar a programar no va començar a ser aficionat al món dels videojocs.

David Domínguez va plantejar que des de fora semblava que el món dels videojocs estigués liderat per programadors i informàtics només i que no és així. I llavors Eloy ens va enumerar la gran varietat de professions que existeixen en aquest sector Programació, gràfics (on hi il·luminadors, modeladors de personatges, texturizadores, animadors, etc.), músics, Professionals del màrqueting, productors, Monetizadores, Guionistes .... Però normalment les empreses petites no poden tenir una persona per a cadascuna de les especialitats.

UNA EMPRESA PETITA TREBALLANT EN EL MÓN DEL VIDEOJOC, UNA AMENAÇA O UNA OPORTUNITAT?

Eloy pregunta si pensen els assistents que és més fàcil que una empresa petita fracassi en el món del videojoc

Dani Segarra planteja el seu punt de vista: Si ets una empresa petita també pots triomfar i si ets un equip gran també pots fracassar. Hi ha moltes variables les que hem de tenir en compte perquè un videojoc triomfi: moment adequat, ususaris gustos ... Res és una garantia de res. Els videojocs que més han triomfat han estat en la majoria dels casos amb baix pressupost És cert també que hi ha major probabilitat d'èxit quan el pressupost del videojoc és alt … El pressupost dóna l'oportunitat de que el joc estigui millor acabat però no hi ha èxit segur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

QUANT PERCENTATGE S'HAURIA DE DESTINAR Al PLA DE MÀRQUETING D'UN VIDEOJOC RESPECTE A GLOBAL?

Elías ens comenta que hauria de ser el 50% almenys. Això és el que s'hauria. Però les empreses petites és molt difícil que puguin gastar-aquesta proporció del pressupost global.

El que si aconsella és seguir el model Lean Start Up, testeja un joc el més aviat possible per veure que defectes té i si funcionarà o no. D'aquesta forma pots anar perfeccionant-o en canvi et pots dedicar a un altre projecte en el menor temps minimitzant els recursos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diego ens explica una experiència seva sobre treballar nínxols de mercat concrets: “Vam fer una aplicació sobre la mitologia grega i llatina. I el vam difondre mínimament. Ens vam sorprendre quan vam arribar a tenir 15000 descàrregues. Es poden treballar nínxols petits en els quals en no haver alguna cosa similar pot solucionar i generar valor a moltes persones d'aquest àmbit, no tenint competència. Amb la nostra aplicació vam arribar a tenir ressò sent convidats per presentar-la en certs congressos de Cultura Clàssica. repeteixo, encara que hi hagi nínxols molt petits aquests poden generar bons resultats ja que potser ets l'únic que els està treballant en això”

Elias també aporta el seu punt de vista “L'èxit depèn del que s'hagi invertit i del que esperis, perquè per a una gran empresa 15000 descàrregues no és gens, en canvi per a una petita empresa és suficient. El que es busca al final és un retorn. Almenys d'un 10%, que en moltes ocasions no s'aconsegueix.”

Què és el que encareix el pressupost d'un videojoc? Pregunta Laura Fidalgo de Concerta.

Eloy contesta que un 50 % pot ser perfectament l'estètica del videojoc, els gràfics principalment. Tot i que la publicitat i els servidors on allotjar el videojoc solen tenir també el seu cost.

COM obtenir beneficis econòmics d'un videojoc?

Eloy planteja que cal estudiar el públic al qual va dirigit el videojoc per saber-ho monetitzar sense morir en l'intent. Hem de tenir en compte quins hàbits té, quant està disposat a pagar per un producte. Hi nínxols que encara que siguin petits, estan disposats a comprar sense problemes. Hi ha un altre gran públic jugador que no li agrada pagar per cap videojoc però en canvi no li importa veure anuncis de publicitat i fins i tot prescriuen el producte. Aquí el qual paga és l'anunciant. Pel que el model de monetització és diferent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hi jocs que esperen que un públic comparteixi i prescrigui per arribar a més persones, que donaran l'oportunitat que algun compri. Perquè hi ha un percentatge que sempre paga. Model lliure / Premium. en conclusió, al final has de buscar el teu públic i que és els que millor s'adapta.

GotSpot parlo del seu projecte de Gamificació StartUp Fantasy que ajudava als emprenedors a generar Nous Models de Negoci.

Eloy comenta: “És molt comú pensar que el públic objectiu dels videojocs és un home jove i en canvi el tipus jugador que més està consumint jocs On Line són les dones de mitjana edat amb jocs com a Candy Crash o similars. També hem observat per exemple que en un dispositiu mòbil el públic objectiu és l'adult.”

Pau no està d'acord que el sector dels mòbils està enfocat per als adults perquè hi ha molts jocs que són comprats pels pares perquè juguin els nens.

Diego puntualitza que el que compra és el pare, no el nen. “Al final el client final és el pare, encara que l'usuari sigui el nen. A no ser que ho moneticemos a través de publicitat, que el client canviaria com hem parlat abans, seria l'anunciant”OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ON ESTÀ LA DEMANDA AL MÓN DEL VIDEOJOC?

Quin tipus de videojocs són els més demandats? Pregunta Antonio González.

Daniel Segarra parla de la importància de l'estètica i la música d'un videojoc. No és una cosa que passi desapercebut

Eloy pensa que és difícil de saber quin tipus de videojocs seran els triomfadors, ja que depèn molt dels gustos de les persones i a qui va dirigit. No oblidem la importància de tenir un bon pla de màrqueting per arribar als potencials jugadors Això és un dels handicaps més grans que tenen les empreses petites. És més difícil donar-te a conèixer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Francisco García comenta que hi ha tanta varietat de videojocs en temàtiques, dispositius, i mercats diferents que parlar de videojocs no és una cosa tancada com podia ser en els 80.

UN VIDEOJOC ÉS MÉS QUE UN VIDEOJOC?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

David Domínguez posa sobre la taula que els videojocs de vegades tenen mala premsa. I hi facetes en el món del videojoc molt interessants i nínxols emergents ara els jocs seriosos, simulacions. I que s'està irrompent en sectors que s'ha vist com a àrees de desenvolupament d'aprenentatge, educació que podrien aprofitar-se.

Quina diferència hi ha entre un videojoc i un simulador per a educació o aprenentatge? Pregunta Ximo Alcaide

“Ve en funció de l'objectiu del joc, si és pur oci o la recerca que el teu aprenguis noves habilitats i coneixements” Afirma Francisco García

Cada vegada hi ha més escoles, principalment privats, que aposten per aquest tipus de sistemes per ajudar a millorar el rendiment dels alumnes.

Encara que segons David Frías caldria canviar el sistema educatiu per donar cabuda d'una manera més eficaç aquest tipus d'eines.

Isidre Ramon comentar: “Vaig portar un projecte en una empresa que treballava amb l'Institut de Robòtica, sobre simulació de grues torre. Els gràfics no eren molt bons però l'important era el model físic que estava fet per un matemàtic que va fer que la grua del joc es comportés exactament igual o amb la major fidelitat possible a una grua real. Va ser un projecte exclusiu per a una empresa”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eloy ens informa d'un estudi realitzat i publicat al diari de el Mundo sobre com els videojocs van millorar la destresa quirúrgica dels cirurgians, és a dir, les seves habilitats cognoscitives i de percepció.

¿ES COOPERA A LA INDÚSTRIA DEL VIDEOJOC?

Paco Soriano pregunta si la indústria del videojoc és poc cooperatiu.

Francisco Hernández parla que és tot el contrari: “Les persones que treballen en el món del Gaming els agraden trobar, intercanviar experiències, estan oberts a compartir. Un desenvolupador de videojocs és un artista renaixentista, perquè acaben fent de tot i són molt apassionats. Si han de treure un projecte són capaços de no dormir per acabar de desenvolupar-lo”

Miguel Ángel Expósito reforçava aquesta afirmació exposant que a internet sempre hi ha hagut una comunitat del sector del videojoc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Camp de Morvedre, UNA INCUBADORA D'INDÚSTRIA QUE GENERA EXPERIÈNCIES I TECNOLOGIA

Eloy plantejo també una proposta que considera que podria tenir futur a Camp de Morvedre que és una incubadora del Sector del Gaming i la Tecnologia. En el qual es pugui investigar, tutelar a les indústries, generar sinèrgies amb altres empreses optimitzant recursos i capacitats. "A València cosa així no existeix ia Espanya jo només ho he vist a Barcelona Game BCN. En canvi a nivell internacional podem veure més experiències en Cánada, Londres, Dinamarca ...

“La acceleradora Demium Startup gènere un Hub exclusivament del món del joc a Madrid Jocs Demium,Una mena de Sillicon Valey” comenta Francisco Hernández.

Però per a això hem de generar una comunitat afegeix Eloy

A Diego li semblava una bona idea perquè ara hi ha força pedrera entre els diferents centres professionals i graus universitaris existents a la Comunitat Valenciana: VOSTÈ, Universitat Jaume Primer, la Florida, fins i tot l'any que ve l'IES Camp comença un nou mòdul sobre aquesta temàtica. I que la comunitat seria fàcil de generar. “És una cosa molt interessant tant per a col·laborar amb aquesta comunitat com per a intercanvi de serveis, coneixement, optimitzar recursos i capacitats, etc.…”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paco Soriano parlo de que per dur a terme el projecte es necessita de 6 1 8 persones treballant en aquest, generant un bon document de treball. I d'aquesta manera es poden buscar recursos per a això. A més ens parla que una font de finançament per als emprenedors són els premis que estan sortint constantment com POSADA EN MARXA DE L'ACCELERADOR EUROPA 2016 + Retorn del talent a l'Ateneu de València.

¿A la INDÚSTRIA DEL VIDEOJOC TREBALLA AMB PATENTS?

Pregunta Tomas Gramaje i Daniel Segarra contesta que no és molt comú ja que es considera un nou joc quan es substitueixen els gràfics. Així que és difícil de protegir un producte com és un videojoc

Diego comenta: No hi ha models de patent de programari. Normalment els clients no veuen el desenvolupament del programari ni ningú que no sigui l'empresa. Vine el resultat. I un desenvolupador informàtic pot generar els mateixos resultats amb altres desenvolupaments. Com no t'ha copiat el codi no es pot parlar de plagi. Tot i que les funcionalitats siguis les mateixes ho ha fet diferent. Per això no hi ha patents de programari. Per això el primer que arriba és el que l'hi porta. És un sector en el qual has de ser molt ràpid a l'hora d'actuar”

¿ELS ESTUDIS SOBRE VIDEOJOCS ET ENSENYEN A EMPRENDRE?

David Domínguez li pregunta a Luis Moyano com a estudiant de l'UJI si els estudis reglats, a part de ensenyar-te a desenvolupar un videojoc us ensenyen models empresarials, a muntar un negoci i aterrar una idea.

Luis contesta que molt succintament. “La universitat té molt a aprendre en aquest aspecte Un any intentant emprendre i fracassant, equivocant-les vegades que necessitis. És una font de coneixement molt més poderosa que qualsevol formació.”

¿ELS VIDEOJOCS SÓN PERJUDICIALS PELS QUE JUGUEN? ¿I SOBRE TOT ELS DE VIOLÈNCIA?

Pregunta Paco Soriano

"No està demostrat que els videojocs i el cinema violent incentivin a la violència dels usuaris "Comenta Francisco García. "No hi ha estadístiques que demostren aquesta relació"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pape Bitlles ens va recordar una cita de Kristian Wilson, portaveu de Nintendo (1989)

Els videojocs no afecten els nens. Si fos així i el Comecocos ens hagués afectat a nosaltres quan érem nens, ara estaríem deambulant per llocs foscos, menjant píndoles màgiques i escoltant ritmes electrònics repetitius.

CEO de Nintendo

Daniel Segarra parla que els jocs tenen restriccions d'edats que s'haurien de fer complir per part dels pares.

DOS ESDEVENIMENTS QUE NO ENS HEM PERDRE

Pau va anunciar el II Campionat de Robòtica Educativa realitzat per Ingenio Kids i que SagunTICs està donant suport el divendres 24 i dissabte 25 de juny amb un aforament de 1100 persones en què a més d'haver un campionat de Robots realitzats amb Mindstorms LEGO hi haurà diferents activitats i ponències com la del Youtuber Chincheto 77.

absolut

David acaba la jornada amb el següent discurs: “Hem notat que la Indústria del Videojoc és un sector emergent. Estem convençuts que generarà molta ocupació, com estem convençuts que les TICs són un element necessari perquè generen una canvi del sistema productiu en totes les àrees. Una cosa que és present i futur. Triar aquest Meet Up és perquè volem no només generar networking sinó donar un pas més enllà, com el proposat per Eloy. Tenim un Festival per a Octubre del món del Videojoc que decidirem al final el Marc de Referència del projecte que estem entre tots generant. Almenys Passió no ens falta.”

JOC FEST SAGUNT

I d'aquesta manera i amb la nostra foto de família, donem per finalitzat el nostre Meetup. Seguim en contacte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Articles Relacionats:

publicat a trobades, vermell, Sagunt Intel·ligent i Creatiu i etiquetatge , , .

deixa una resposta

no es publicarà la seva adreça de correu electrònic. Els camps necessaris estan marcats *